De uitbraak van het Corona-virus en de maatregelen die getroffen zijn om de verspreiding zo veel mogelijk te stoppen hebben voor iedereen een grote impact. Ook voor Speleo Kempen want het is ondertussen al 2 maanden geleden sinds we nog eens onder de grond zijn geweest. En dat is moeilijk. Voor velen onder ons kriebelt het ondertussen zodanig hard dat het pijnlijk wordt. Daarom hebben we vandaag eens een online grottocht georganiseerd. De opkomst was groot en de grotten die we bezocht hebben adembenemend. Gelukkig was er ook een fotograaf aanwezig om wat sfeerbeelden te schieten.

 

Het heeft zin om je in te schrijven als reserve, ondanks dat de kans dat er iemand uitvalt klein is.
Toch kreeg ik de kans om mee op tocht te mogen naar de Aven Noel.

Er werd niet alleen gegrot tijdens onze interclub naar de Gard/Ardéche, maar ook gewandeld. Snuif de sfeer van één van die wandelingen maar op met onderstaande video van Martin:

Saartje bezorgde ons enkele foto's die ze getrokken had tijdens het weekend te Villers-le-Gambon, samen met Speleo- en AlpinismeKlub Orpheus.

Grotten in Slovenië Kempische Interclub 2018: grotten in de Klassieke Karst en een natuurwonder

Voor het 2e jaar op rij hebben we tijdens het Allerheiligenverlof de Sloveense ondergrond verkend. Omdat we in 2017 iets te veel modder te verwerken hebben gekregen, hebben we op aanraden van enkele lokale speleo’s de regio van de “klassieke Karst” uitgekozen om te gaan grotten. Meer specifiek hebben we vooral grotten bezocht in de “Matarsko Podolje”, ruwweg de streek tussen Sezana en de Kroatische grens. Het Karstplateau is een laag kalksteenplateau, ongeveer 40km lang en 13km breed en maakt deel uit van de Dynarische Karst. Het is NW-ZO gericht, en volgens de lokale speleo’s bevinden de mooiste grotten van Slovenië zicht hier. En het natuurwonder: we hebben het vollopen van Cernisko Polje en Planinsko Polje kunnen aanschouwen. Verder was de regen een constante aanwezige gedurende de week, jammer genoeg.

Mijn eerste trip met SpeleoKempen ging het worden en ook de eerste keer afdalen in een Belgische grot... Toch een beetje spannend, zeker als het om de diepste vrij hangende afdaling in België gaat en naar één van de grootste zalen van ons land. Een ideale plek om de geleerde touwtechnieken te oefenen voor beginnelingen zoals ik. Hieronder deel ik mijn indrukken van dit ondergronds reisje.